+ 33 329 847 385 nantrise@orange.fr

Champagne

De Champagnestreek kun je verkennen vanuit:

Appartementen & Chambres d’hôtes ‘Villa Nantrisé’

 

De streek

Champagne: de krijthoudende bodem van de streek bepaalt de unieke smaak van de champagne. ’s Winters beschermt de grond de wortels van de druif, ’s zomers zorgt hij voor voldoende vocht zodat de druif ongestoord kan groeien.

Drie druivenrassen

Champagne betekent: drie druivenrassen: pinot noir, pinot meunier en chardonnay, door de producenten in verschillende verhoudingen vakkundig geassembleerd tot ‘cuvées spéciales’, ‘cuvées prestiges’, ‘cartes or’… Zo ontstaan bijvoorbeeld de ‘blanc de blancs’ (uitsluitend op basis van de chardonnaydruif), de ‘blanc de noirs’ (uitsluitend op basis van de pinot noir- en de pinot meunier-druif).

 

Methode

De druiven worden 100 dagen na de bloeitijd geplukt. Dit gebeurt altijd met de hand en duurt zo’n twee weken. De druiven worden onmiddellijk geperst. Het zoete witte sap verandert in de daarop volgende maanden geleidelijk aan in een stille witte wijn. De kostelijke belletjes komen er later in, in het halfduister van de in het krijt uitgegraven kelders. Het krijt dat de vrucht maandenlang geduldig droeg.

 

Proeven

Champagne betekent ook een inwijdingsritueel in het proeven van druiven en smaken. Eerst de neus: verrassende aroma’s van geroosterd brood, amandel, rode vruchten, mint… voordat het gehemelte subtiele houtsmaken, de body en de fijne belletjes waarneemt. Een ware explosie van smaken! Vele champagnehuizen hebben hun intrek genomen in de stad. Tussen Reims, Epernay en Châlons en Champagne, zijn bezoekers in een aantal kelders welkom zonder afspraak vooraf (welke dit zijn, is te vinden bij de VVV).

Maar hoe de rondleiding ook georganiseerd is: lopend op 30 m diepte, in een elektrisch treintje of in een draadbestuurd wagentje, je valt van de ene verbazing in de andere.

Reusachtige sculpturen die de vinificatie van de champagne voorstellen, foto’s van wijngaarden, geprojecteerd op de gewelven van de kelders, en uiteraard de nodige toelichting tijdens de rondleiding met als feestelijk besluit de champagneproeverij!

 

Reims 

Eenmaal in Reims aangekomen zie je overal bordjes die je uitnodigen voor een bezoek aan de kelders van een champagnehuis. Er zijn duizenden kleine champagneboeren en tientallen grote huizen. In Reims behoren Taittinger, Veuve Clicquot, Mumm, Pommery en nog vele andere tot de bekende namen. Toch ligt het echte centrum van de champagnewijnen in Epernay, in de Avenue de la Champagne. Daar vind je o.m. Moët & Chandon , Mercier en andere. Onderstaand vind je korte informatie over twee grote huizen.

 

Moët & Chandon, Epernay

Ben je voorstander van een klassiek bezoek in alle luxe dan kan je natuurlijk terecht in de Avenue de la Champagne in Epernay bij Moët & Chandon. Het is wellicht het oudste champagnehuis en je krijgt een stukje te zien van de bijna 30 km lange gangen.
Website: www.moet.com

 

Mercier, Epernay

Om toeristen te lokken is blijkbaar alles goed, want bij Mercier hebben ze een zeer oud reuze wijnvat in de ontvangsthal geplaatst. Dit vat dat de inhoud van ongeveer 215.000 champagneflessen kan bevatten werd gemaakt voor de wereldtentoonstelling van Parijs in 1889. Het indrukwekkende wijnvat weegt 34 ton. Ook de afdaling naar de kelders met de lift is een en al spektakel. De rondleiding gebeurt met een gids (in het hoogseizoen soms in het Nederlands) en een treintje dat zichzelf door de 18 km gangen weet te rijden door infrarood besturing.
Website: www.champagne-mercier.fr

 

Kleine wijnboeren

Wil je een kleine champagneboer bezoeken maak dan van de gelegenheid gebruik om de ‘route touristique du Champagne’ te rijden. Er lopen routes door de 4 grote streken van het champagnegebied (Montagne de Reims, Vallee de la Marne, Côtes de Blancs en het Massif de Saint Therry) In vrijwel alle dorpjes zoals bijvoorbeeld Tours-sur-Marne, Very, le Mesnil-sur-Oger en Congy, zie je tientallen pijlen naar huizen die je graag zullen ontvangen. Veelal familiale bedrijven waar je soms misschien niet in het Nederlands of Engels geholpen kan worden maar waar een paar glazen je plots zeer bedrijvig maken in de Franse taal.

 

Methode Traditionelle

Buiten de champagne mag de champagne geen champagne genoemd worden en heet daar dan ook “methode traditionnelle”. Zo vind je o.a. in de Meuse uitstekende “methode traditionnelle” bij het Domaine de Muzy in Combres-sous-les-côtes.

 

Veronique en Jean-Marc Liénard,
Domaine De Muzy.
3 Rue Muzy
Combres-Sous-Les-Cotes, 55160
Telefoon: +33 329873781

Met dank aan:

www.champagne.nl 

www.tourisme-champagne-ardenne.com 

www.champagne.fr